Wijn, oogsten en waarde van wijnjaren
Bij de Vinootschap krijgen we dikwijls de vraag naar de kwaliteit van bepaalde wijnjaren.
Over het algemeen is men het in de internationale wijnwereld wel eens over de kwaliteit van bepaalde jaren.
Maar het is maar voor weinigen weg gelegd om met een echt goede reden van gedachten te wisselen over de kwaliteit van mooie (oudere) jaren. Want natuurlijk, de 1961'er was nauwelijks te overtreffen, alhoewel 1970, 1985 en 1986 ook ècht prachtjaren waren, in tegenstelling tot 1984, dat eigenlijk het liefst door iedereen vergeten wordt. Maar uiteindelijk viel dat jaar wel mee en was soms beter dan 1980, dat aanvankelijk positief beoordeeld werd. En tja, wat was 1945 mooi en ook 47. En 1929 was ook een topper.

Maar waar hebben we het nu over? De meeste mensen drinken nu wijnen van tussen 2004 en 2001; een wijn uit 1998 wordt al 'oud' gevonden en de wijn uit 2006 is af en toe al te vinden.
Kortom: de 'mooie wijnjaren' zijn meer een onderwerp voor gesprek, dan dat het van belang is als je voor een doorsnee wijnaankoop voor het rek bij de wijnwinkel staat, om iets uit te zoeken dat toch binnen enkele maanden wordt opgedronken.

Wijn had de afgelopen twee eeuwen* veel tijd nodig om tot zijn hoogtepunt te komen. En alhoewel het wel redelijk te voorspellen was, door goed te letten op de nachtvorst in het vroege voorjaar, op het moment van de bloei, op de vruchtzetting, op de regen, op het moment van de rijping en het suikergehalte in de vrucht en op het tijdstip van de oogst, was vaak pas na enkele jaren vast te stellen of de wijn zijn 'beloften' ging waarmaken.
Daar is vooral zo in het midden van de tachtiger jaren grote verandering ingekomen. Het wijngaardbeheer werd professioneler en de vinificatie in de kelder werd heel sterk verbeterd, door meer kennis en betere technologie. Dat moest ook wel, want vroeger kocht men wijn, om daarvan pas na jaren van te genieten. Maar dan moet je thuis wel een goede kelder hebben. 
En ook de wijnboeren konden hun wijnen pas jaren na de oogst voor een goede prijs verkopen. Dat was voor hen altijd een waanzinnige investering in vaten, flessen en ruimte.

De nieuwe aanpak, die ook sterk onder invloed stond van de werkwijzen in de nieuwe wijnlanden en pas wat later in Frankrijk gebruikelijk is geworden, brengt met zich mee, dat er nauwelijks meer echt slechte wijnjaren zijn. Vanuit de natuur bezien zijn die er wel (denk aan de waanzinnig warme zomer van 2003), maar door de betere verwerkingsmethoden, is het meer en meer mogelijk om ook in moeilijke jaren hele prettige wijnen te maken. En het is maar een handjevol mensen dat nu nog wijnen koopt om voorlopig maar eens weg te leggen.
Nu lopen we naar de wijnwinkel, slijter of supermarkt en kopen de wijn die we misschien al vanavond willen drinken.
En als die heel goed bevalt, dan gaan we terug om misschien nog eens 6 flessen te kopen, want de aanbieding was erg leuk, maar we hebben geen kelder en onder de trap is ook niet alles.

Kortom: wat is de waarde van beoordelingen van wijnjaren over bijvoorbeeld de afgelopen vijf jaar?
Eerlijk gezegd kan je alle wijnen van die afgelopen vijf jaar eigenlijk risicoloos kopen en gewoon met plezier drinken.
Als je het plan hebt om een verzameling mooie wijnen aan te gaan leggen en je hebt daarvoor een goede ruimte en het geduld en het geld, dan pas wordt het verstandig om je te verdiepen in de kwaliteit van bepaalde jaren in bepaalde regio's in bepaalde landen. En dan nog alleen omdat het van invloed is op de houdbaarheid van de wijn en de ontwikkelingskansen.
En dan weer die laatste vijf jaar? Dan is 2000 in veel landen, in veel gebieden toch wel een erg mooi jaar.
En zelfs het veel te hete 2003 levert verrassend genoeg in veel appellations toch wijnen op die boven verwachting zijn; maar hoe die wijn in 2012 is, valt moeilijker te voorspellen. Zelfs in een wijngebied als de Bordeaux, waar men het hardste klaagt over de 'wijncrisis' is men erg tevreden over 2005. Een mooi warme en droge zomer, met op het juiste moment in september nog een beetje regen. Dus veel suikers en dus veel alcohol: basis voor een hoge prijs.

Er zijn handige overzichten en tabellen beschikbaar om inzicht te krijgen in de waarde van bepaalde wijnjaren. Sommige (ook Nederlandse) wijnhuizen brengen regelmatig een vernieuwd overzicht uit en slijters geven als relatiegeschenk vaak kaartjes met tabellen er op weg, soms maar ter grootte van een creditcard. 

Er zijn ook betere, onafhankelijker en soms ook uitgebreidere overzichten beschikbaar in boeken en op websites.
Een klein overzicht van de meest praktische tabellen staat in de kolom rechts.


* In de periode langer dan ca. twee eeuwen terug dronk men wijnen over het algemeen jong, eigenlijk alleen maar in het jaar volgend op de oogst. De methode om jonge wijn 'op te voeden', door rekening te houden met de effecten van bepaalde druivensoorten en de bodemgesteldheid en dan te laten ouderen en pas jaren na de oogst te gaan drinken, is pas aan het einde van de 18e eeuw tot stand gekomen.

Overzichten van wijnjaren
1
Het Wijninformatiecentrum heeft weer een Oogstjarenboekje uitgebracht. Deze publicatie omvat de jaren 2009 - 2013; voor Bordeaux en Bourgogne gaat het terug tot 1959. Behalve de traditionele Europese wijnlanden, zijn ook de bekende 'nieuwe' wijnlanden opgenomen.
U kunt dit boekje hier downloaden.

Om dit te kunnen lezen en evt. af te drukken moet u beschikken over Adobe Reader.
U kunt dat programma downloaden door te klikken op onderstaande beeldmerk.


2
Eén van de beroemdste (en soms ook beruchtste) wijnschrijvers is de Amerikaan Robert Parker.
Hij beschikt over een uitzonderlijk goed ontwikkeld vermogen om te proeven en weet wijnen scherp te beschrijven en ook het ontwikkelingspotentieel in te schatten.
Daarmee heeft hij de reputaties van wijnhuizen gemaakt en gebroken.
Door de jaren heen heeft hij zijn eigen beoordelingssysteem van wijnjaren opgezet. Zijn overzicht (de versie van september 2015) loopt van 1970 tot en met 2014. Klik daarvoor hier.
3
Vanuit een geweldige ervaring zijn vele jaren wijn beoordeeld door de beroemde Engelsman Michael Broadbent. Sinds 1952 is hij werkzaam in de wijnwereld; vanaf 1966 is hij werkzaam bij veilinghuis Christie's, waar hij de wijnveilingen tot het huidige gerespecteerde niveau heeft gebracht. Broadbent heeft altijd alles zorgvuldig geregistreerd en vele wijnen soms decennia lang geproefd; hij kan daardoor over een ongelofelijk lange reeks van jaren vergelijken. Matige jaren blijken dan soms toch mooie blijvers te zijn en verwachte 'toppers' vallen uiteindelijk soms tegen. Zijn overzicht van waarderingen van wijnjaren hebben wij op een aparte webpagina weergegeven; klik daarvoor hier.
4
De Académie du Vin de Bordeaux geeft jaarlijks een overzichtje uit met de waarderingen van de wijnjaren (maar dan alleen over de Bordeaux natuurlijk); soms verschijnt dat overzicht ook in het Nederlands.
Je kan er aan zien hoe de wijn nu is, hoe lang deze nog moet wachten, hoe lang deze nog houdbaar is en of die echt al gedronken had moeten worden. Het overzicht loopt van 1929-2001 voor de rode wijnen; van 1975-2002 voor de witte wijnen en van 1921-2001 voor de liquoreuze wijnen.
Klik hier voor dit overzicht (franstalig); de Nederlandstalige gedrukte versie reiken wij alleen uit aan cursisten.
5
Op de Franse Beaujolais-website staat een tabel met waarderingen van 25 oogstjaren.
Zowel met de waardering van gewone Beaujolais, als van de Beaujolais Nouveau, als van de Cru du Beaujolais, de mooie wijnen uit één van de 12 appellations uit de Beaujolais.
Klik hier voor dit overzicht.
6
Het toonaangevende Engelse wijnblad Decanter heeft op zijn website handige tabellen met waarderingen van actuele en oudere oogstjaren.
Voor verschillende wijngebieden kan men makkelijk doorklikken.
Klik hier voor dit overzicht.
7

De inmiddesl niet meer bestaande Amerikaanse website "Wine on the Web" maakte zelf tal van tabellen met waarderingen van oogstjaren.
Van de Bordeauxwijnen hebben ze er een die in 1890 begint!
Klik hier voor dit vooral historisch overzicht.

Naar boven


Voor het laatst bijgewerkt op 6 oktober 2015   Reageren? info@vinootschap.nl