Wijnadvies via LinkedIn-groep 'Wijnliefhebbers'
Ben op zoek naar een hele zachte droge witte wijn. Wie adviseert mij s.v.p.

Onze reactie:

Een zinnig advies is niet te geven zonder nadere informatie zoals door middel van een antwoord op vragen als:
  voor welk gebruiksmoment?
  solitair aperitief?
  bij lunch?
  bij diner?
  bij of na ritueel (doop/huwelijk/na begrafenis)?
  bij vis (gestoofd/gebakken/gegrild)?
  bij gevogelte (met wat voor saus of garnituur)?
  bij kaas (koekaas/geitenkaas/schapenkaas - jong/oud - hard/halfhard/zacht)
  bij taart?
  bij fruit?
Moet rekening gehouden worden voorkeuren/afkeren (land/druivensoort etc.)?

Reactie van de vraagsteller

Aha, ja dit antwoord had ik wel verwacht. Na 2 cursussen wijn proeven bij Les Genereux (Schaapveld Zutphen) en een wijnteelt opleiding ( AOC te Doetinchem/ Almelo) veel wijnliefhebbers ontmoet die niet meer zinnige adviezen kunnen geven op een simpele vraag over wijn. Men spreekt zelfs een andere taal die de gewone Nederlander niet meer kan volgen. Net als de computernerds. Wijn die naar vanille en truffels smaakt met de geur van een paardenstal.......)) ja ja daar wordt ik eerder misselijk van.
Ik ben absoluut een liefhebber, maar menige wijn heb ik gedronken en ik persoonlijk als hemels heb ervaren maar die door "kenners" als slobberwijnen werden neergezet. Mijnheer Overdiep, voor U is het belangrijk dat een wijn wordt geassocieerd met het "gebruiksmoment". Voor een ander is dat helemaal niet zo belangrijk zonder dat deze mensen dan wijn barbaren worden genoemd.
Mijn simpele vraag voor nu blijft staan............wie kan mij een droge, witte maar vooral zachte wijn adviseren die op dit moment veel wijnliefhebbers bekoren. 
Maakt dus niet uit welk gebruiksmoment om van Parkerpunten maar helemaal te zwijgen. Wijn blijft iets persoonlijks hebben. Ik heb op dit moment een droge witte wijn die ik zowel bij begrafenissen als bij bruiloften of na het rijden van de Elfstedentocht iedereen zou willen adviseren (niet echt zacht): Baron de Ley 2011.

Vervolgreactie van onze kant

De kern zit in uw opmerking: "niet meer zinnige adviezen kunnen geven op een simpele vraag".
Na al uw wijnopleidingen zal u toch ook weten dat het gebruiksmoment / de omstandigheden waaronder uw oordeel ontstaat van doorslaggevend belang zijn.
De denkfout (want dat is het n.m.m. gewoon!!) is dat u meent een simpele vraag te stellen; in mijn ogen lijkt het er sterk op dat u 'simpel' verwart met 'kort'.
Want wat u "een hele zachte witte droge wijn" noemt, kan het ene moment een wijn zijn die wegvalt en op het andere moment te veel kan domineren.
Als u als zachte droge witte wijn denkt aan bijv. een "Verdicchio dei Castelli di Jesi" is die inderdaad zacht en droog, maar soms ook zo 'slap en dun' dat het 'te weinig wijn' is.
Maar ook zacht en droog is bijv. de Mas de Bressade Blanc Tradition uit de Côstières de Nïmes, maar die is dan wel zacht en droog maar naar het gevoel van sommigen wel heel erg 'vol' en lijkt daardoor (te) dominant.
En wat is droog? Is het droog omdat er op het etiket 'Trocken' staat, terwijl de gemiddelde Nederlandse wijndrinker het bijna mierzoet vindt?
Kortom: ik blijf op mijn standpunt staan dat ik op uw 'simpele' vraag geen 'zinnig advies' kan geven. 

 

Verdicchio di Castelli di Jesi uit De Marken in Italië:
zacht en droog, vooral door het zuurgehalte van de Verdicchio-druif.
 


Mas des Bressades; Côstières de Nïmes 
(westelijke Rhône);
zacht en droog, maar vol, door de druivensoort Rolle

 

Heeft u ook een vraag? Mail naar info@vinootschap.nl

Naar boven


Voor het laatst bijgewerkt op 29 oktober 2012   Reageren? info@vinootschap.nl