De Vinootschap ontwikkelde en verzorgt een cursus in 8 bijeenkomsten
"de Franse Wijngebieden en hun Wijnen."
Algemeen
Deze cursus Franse wijnen is een eerste 'vervolgcursus' en bouwt voort op de Basiscursus.
Deze vervolgcursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2½ uur per keer en is bestemd voor iedereen die graag een glas Franse wijn drinkt en duidelijk meer wil weten wat er achter al die Franse wijnen en beroemde namen zit.
U leert in deze cursus alle belangrijke Franse wijngebieden kennen.

Elke lesavond wordt systematisch aandacht besteed aan:

Programma (globaal en onder voorbehoud)

Per cursusbijeenkomst zal, aan de hand van ca. 10 onderscheidende en dikwijls vooraanstaande tot beroemde wijnen, een deugdelijke kennismaking plaatsvinden met alle bekende, grote en kleine appellations.

In de eerste bijeenkomst zal, deels ook als herhaling van de basiscursus, kort nogmaals de basisprincipes van het wijnmaken, vanaf de verschillen in druivensoorten, de effecten van de bodem en het klimaat tot en met de vinificatie, van kuip tot fles.

Bij het proeven gaan we al vrij diep, maar ontdekken en benoemen we vooral zelf wat we aan smaakverschillen vaststellen.

De verdeling over de 8 cursusbijeenkomsten is als volgt (onder voorbehoud van wijzigingen)

  1. Onderwerp van deze cursusbijeenkomst is de 'Medoc' als een hoofdgebied van de Bordeaux. Aandacht gaat o.a. uit naar Pauillac, Margaux, Saint-Estephe, Listrac, Moulis, Saint-Julien en de Haut-Medoc.
  2. Onderwerp van deze cursusbijeenkomst is de Graves/Pessac-Leognan (zuidelijke deel van de Bordeaux) en voor de Libournais met Pomerol en Saint-Emilion (oostelijk deel van de Bordeaux). Aandacht gaat o.a. uit naar Smith-Haut-Lafitte, Bouscaut, La Tour Martillac, Fieuzal, Carbonnieux, en diverse wijnen uit Pomerol, Lalande de Pomerol, Saint-Emilion, Lussac-Saint-Emilion, Montagne-Saint-Emilion en als het lukt Fronsac en Canon-Fronsac.
  3. Onderwerp van deze cursusbijeenkomst is de Bourgogne; een ingewikkeld wijngebied met heel veel appellations. Aandacht zowel voor Cote de Nuits en Cote de Beaune, voor Chablis, Macon en ook voor Beaujolais.
  4. Onderwerp van deze cursusbijeenkomst is de Rhône. Aandacht voor uiteenlopende gebieden als de Cotes-Rotie, Condrieu, Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Hermitage, Lirac, Vacqueras en kleinere maar opkomende gebieden als Tricastin, Vivarias etc.
  5. Onderwerp van deze cursusbijeenkomst is de Elzas. Hier komt de dominantie van de druif sterk naar voren via de Pinot Blanc en de Pinot Gris, de Riesling, de Gewürztraminer en o.a. de Muscat.
  6. Onderwerp van deze cursusbijeenkomst is de Loire. Aandacht voor het westelijk deel met natuurlijk de Muscadet de Sevre-et-Maine, voor de Tourraines uit het centrale deel (o.a. Bourgeuil, Chinon, Layon en Vouvray) en meer naar het oosten de Sancerre, de Pouilly-Fumé en Pouilly-Fuissé, de Menetou-Salon, Reuilly en Quency.
  7. Onderwerp van deze cursusbijeenkomst is de Languedoc en Roussillon. Aandacht o.a. voor Corbières, Minervois, Fitou, Saint-Chinian, en natuurlijk de Côtes de Roussillon en de Côtes de Provences.
  8. Onderwerp van deze cursusbijeenkomst is de Sud-Ouest. Aandacht voor de Bergerac, Montbazillac, Gaillac en Var, Frontonnais, Duras, Buzet en Cahors en vanzelfsprekend ook voor Madiran en Jurançon.
Cursusdata
De cursus wordt op verzoek gegeven; 
de cursusdata worden dan in overleg vastgesteld:
 

Inschrijven
Het aangeven van belangstelling of inschrijving voor deze cursus kan via info@vinootschap.nl
 

.
 

Naar boven
 
GENIET,   MAAR   DRINK   MET   MATE


Voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2014   Reageren? info@vinootschap.nl