De Vinootschap ontwikkelde en verzorgt voor verschillende groepen
de Basiscursus Wereld van Wijn.

Algemeen
Een korte, actuele cursus voor iedereen die af en toe graag een glas wijn drinkt en nu ook wel eens wil weten wat er achter wijn zit.
U leert in deze cursus niet wat lekker is; u leert wel wat er kan en mag en waarom iets goed of fout is.
U krijgt basiskennis over de belangrijkste wijngebieden.
U leert het proeven met betaalbare wijnen uit traditionele en nieuwe wijngebieden.
Welke wijn past waarom bij welk gerecht?
Wat leert het etiket?
Heeft de wijn nu echt 'kurk'?

Programma (globaal en onder voorbehoud)

Hieronder wordt deze cursus gepresenteerd als bestaande uit minimaal 5 bijeenkomsten; in de praktijk worden het 6 bijeenkomsten, zodat beter aandacht besteed kan worden aan het (leren) proeven.
De programma-uitwerking die hieronder is beschreven verandert daardoor inhoudelijk niet, maar wordt regelmatig wel aangepast.
We leren u in elk geval van alles over de meest voorkomende druivensoorten, want door de ook voor ons relevante cursus-eisen van SWEN richten we ons daarbij onder andere op een goed schema.

In de eerste en tweede bijeenkomst maken we een 'wereldreis': aan de hand van max. 10 onderscheidende wijnen een eerste kennismaking met alle bekende grote wijngebieden van de wereld (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Zuid-Afrika, Argentinië, USA(Californië), Australië/Nieuw-Zeeland, Oostenrijk).
In diezelfde eerste bijeenkomst ook de basisprincipes van het wijnmaken, vanaf de verschillen in druivensoorten, de effecten van de bodem en het klimaat tot en met de vinificatie, van kuip tot fles.
Ook aandacht voor glaswerk en bijv. voor kurketrekkers.
Bij het proeven gaan we niet te diep, maar ontdekken en benoemen we vooral zelf wat we aan smaakverschillen vaststellen.

In de derde bijeenkomst gaan we dieper in op enkele veel gevraagde en gedronken Franse wijngebieden.
We leren natuurlijk iets over witte wijnen uit de Elzas en over rode wijnen uit de Beaujolais en uit de Bordeaux.
We proeven en bespreken met elkaar daarvan toonaangevende en betaalbare wijnen.
We vergelijken deze wijnen met die uit andere Europese gebieden, bijvoorbeeld uit Oostenrijk, Spanje en Italië. We gaan dan duswat dieper in op smaakonderscheid en smaak­concepten, als opmaat over wat we nu werkelijk proeven.
We leggen de eerste proefwaarnemingen vast en bespreken hoe we die kunnen gebruiken bij de wijnkeuze in een restaurant.
Dan dus ook aandacht voor wat we nu werkelijk zien op het etiket en de betekenis van alle gegevens, alsook van wat er op een wijnkaart staat.

In de vierde bijeenkomst gaan we dieper in op de vergelijking tussen Frankrijk en de wijngebieden uit de nieuwe wereld: Zuid-Amerika, Australië, en Zuid-Afrika.
Maar ook aandacht voor de grote opkomst uit de Languedoc en uit het Zuidwesten van Frankrijk, met veelal betaalbare wijnen.
Tegelijk in die bijeenkomst wordt dieper ingaan op het werkelijke wijnproeven; visuele en organoleptische waarnemingen; wat zegt kleur en verkleuring, wat betekent geur, wat betekent smaak en afdronk.
We maken een koppeling tussen wijn en voeding.
In deze bijeenkomst ook aandacht voor de opbouw van een eigen wijnkeldertje.

In de vijfde bijeenkomst een afrondend vervolg, gericht op het bewustere, proevende wijndrinken, maar ook aandacht voor drie andere wijnverschijningen:
- versterkte wijnen als sherry en port;
- mousserende wijnen uit Frankrijk en daarbuiten;
- dessertwijnen uit Frankrijk, Italië en Oostenrijk

Naar boven
 
GENIET,   MAAR   DRINK   MET   MATE


Door naar de pagina over de vervolgcursus Franse Wijnen
Voor het laatst bijgewerkt op 6 oktober 2015   Reageren? info@vinootschap.nl