Wijnboeren?
 
 
Het woord ‘wijnboeren’ ligt zo lekker in de mond. Vertederend zelfs, met respect voor het ambacht. Als we hen procestechnologen noemen smaakt de wijn dan ineens minder? 
Integendeel zelfs; die grote jongens zijn beter bij met techniek en kennis. En ook met hygiëne. 
Een voorbeeld vormen de families Lurton. Eén bijna aartsvader in deze wijndynastie is André Lurton; nu al goed in de 80, maar nog heel actief. Geen monomane wijnmaker die gaat voor één soort. Je komt hem in de Bordeauxregio overal tegen. Ik bezocht vorig jaar zijn Château Dauzac: een pracht Margaux; ook in Bussum verkrijgbare kwaliteit voor een zéér scherpe prijs en nu onder leiding van dochter Christine. Dauzac ligt een kwartiertje westelijk van de stad Bordeaux. 
Zuidelijker, in Bordaux-subgebied Pessac-Léognan is Lurton de grote man achter Château La Louvière. En ook achter het al even vermaarde Château Couhins-Lurton; het enige huis waar we zijn naam tegen komen. We zijn er nog niet, want een dorpje verderop heeft hij ook Château Rochemorin. Minder bekend is zijn meer naar het zuiden gelegen Château Cruzeau. 
Hij heeft er nog een handvol kleinere wijngaarden. In de appellation Entre-Deux-Mers, ook Bordeaux, ligt zijn Château Bonnet, vanouds een succesnummer. 
In het noord-oosten, in Lussac-Saint-Emilion heeft Lurton het Château Barbe-Blanche. 
Niet zo gek dat hij nog druk is. Hij doet het ook helemaal niet alleen, maar wel vooral met familie. 
Pas echt druk is zoon François. Die doet hetzelfde niet alleen elders in Frankrijk, maar ook in Spanje, Portugal, Chili en Argentinië. Een hyperactieve ‘flying winemaker’ dus. 
Hij gaat liever voor fruit dan voor hout. 
Een andere Lurton is Lucien, al decennia lang een vooraanstaand wijnhandelshuis. 
Maar ook actief in de wijnbouw en wijnmaken. 
Dochter Sophie bestiert in Pessac-Léogan al jaren Château Bouscaut. 
Zoon Henri zit op Brane-Cantenac in de Margaux. 
Zoon Denis ‘doet’ Château Desmirail, een paar kilometer verderop. 
En dochter Bérénice maakt op Climens de mooiste Barzac. 
Een overeenkomst tussen deze wijnen? Die is er niet, behalve dat ze overal het maximum uit het terroir halen. 
Van je familie moet je het hebben!

Willem Baljuw

 

De kelder van Château Dauzac

Naar boven          Naar het overzicht van columns       Naar homepage


Voor het laatst bijgewerkt op 27 augustus 2009   Reageren? info@vinootschap.nl