Wijnadvies bij de vraag over Vino Nobile Avignonesi 1999 e.a.
Bij de Vinootschap krijgen we de meest uiteenlopende vragen.
En we weten heus niet op alles een antwoord. 
Soms weten we wel 'hèt' antwoord.
Want soms is het simpel (voor ons).
En soms komt iemand een geweldig stuk verder (door ons)
Maar soms weten we alleen maar wie het wèl weet. 
Of wáár het antwoord te vinden is (we onthouden veel en kunnen goed zoeken).

Advies is altijd maatwerk.
Het is nauwelijks bondig aan te geven waaruit ons advieswerk bestaat. 
Het is geen vast patroon, er is geen 'tool', geen vaste methode.
Als voorbeeld van waarmee we mensen helpen onderstaand een voorbeeld van de vragen dat op ons afkomt met het gegeven antwoord. 

Vraag:
Ik heb een paar wijnen in de kelder liggen waarvan ik zou willen weten of ze nog drinkbaar zijn en wat de waarde is t.w.:
Avignonesi, Vino Nobile di Montepulciano 1999
Chateaux Cazals Viel Saint-Chinian 1989
Chateau Vieux Braneyre 1983
Zijn deze wijnen nog drinkbaar en wat is ongeveer de waarde?

Antwoord/advies
Vooraf eerst een enkele algemene, maar belangrijke opmerking. U schrijft dat u deze wijnen in de kelder heeft liggen, maar tegenwoordig is het begrip 'kelder' niet meer de volledig te vertrouwen standaard voor een donkere en erg koele ruimte, die alleen dienst doet als opslagruimte. Tegenwoordig vinden daar ook andere activiteiten plaats, tot en met de plaatsing van een CV-ketel o.i.d, danwel lopen er slangen van de vloerverwarming doorheen e.d. Bij een oordeel/advies over de door u gemelde wijnen moet dus ook in acht genomen worden of met de aanduiding 'kelder' ook in uw geval bedoeld wordt een echt ondergrondse ruimte met stabiele temperatuur van ca. 12ºC door alle seizoenen heen. Voorts speelt een rol of de kelder tochtvrij is; tocht lijkt koelte op te leveren, maar doet dat vaak niet; de mens kan van bewegende lucht de temperatuur nauwelijks vaststellen en het lijkt vaak wel koel maar is dat zeker niet altijd. Tevens kan zeker voor langer bewaarde wijnen ook een rol spelen of ze inderdaad 'liggen'. Dan wat betreft de wijnen: 

 • de Vino Nobile di Montepulciano 1999 van Avignonesi: 
  • dit is een bekend type wijn (Vino Nobile di Montepulciano in het zuiden van Toscane) dat gemiddeld van hogere kwaliteit is en juist enkele jaren flesrijping nodig heeft en ook lang meegaat; dat komt voor een deel door de assemblage van de gebruikte druiven (Prugnolo Gentile, Canaiolo Nero, Mammolo.) 
  • het huis Avignonesi is een bekend kwaliteitshuis dat over enkele wijngaarden beschikt in deze regio; meestal staat de wijngaard ook vermeld op de fles. Zie daarvoor ook hun eigen website op http://www.avignonesi.it/eng-aziende.htm 
  • het jaar 1999 is een héél goed jaar in Toscane; de wijn is al drinkbaar, maar kan, mits goed koel bewaard, nog zeker ook enkele jaren mee gaan zonder achteruit te gaan; de ontwikkeling staat al wel stil; 

  • de waarde is erg moeilijk in te schatten en hangt, behalve van de hiervoor onder 'algemeen' genoemde factoren ook af van de hoeveelheid flessen (één fles of een hele doos/kist?); als voor alles ideale condities zijn vast te stellen (bijvoorbeeld dat ook traceerbaar is hoe U aan de fles[-sen] komt), dan zou deze wijn nu gekocht kunnen worden voor ca. € 25,-/fles; dat betekent niet dat u deze wijn ook voor die prijs kan verkopen. Gaat het om één enkele fles die u wilt verkopen en die fles is steeds bewaard onder goede condities, dan zou ik hem niet verkopen voor minder dan € 17,50.
 • de Châteaux Cazals Viel Saint-Chinian, 1989: 
  • heet de wijn inderdaad zoals u opgeeft? Ik ken niet Château Cazals Viel, maar wel Domaine Cazal Viel (dus Cazal zonder S op het eind); Cazal Viel is een gehucht in de gemeente Cessenon-sur-Orb, in de Hérault bij Beziers, dat ligt in de Languedoc, daaronder valt de appellation Saint-Chinian, genaamd naar het 10 km verderop gelegen paatsje van dezelfde naam. 
  • de wijn zegt mij niets; nooit gedronken, dus de opmerkingen zijn van meer algemene aard: 
  • de wijnkwaliteit van de appellation is in zijn soort meestal vrij goed, maar is nooit bedoeld voor langdurige bewaring; de wijnen van dit type moeten tussen 2 en 6 jaar gedronken worden; ze zijn meestal door hun vinificatie en samenstelling niet geschikt voor langere bewaring; dat een wijn uit 1989 nog goed is behoort gemiddeld tot de hoge uitzonderingen en wordt heel sterk bepaald door de kwaliteit van de opslag in uw eigen kelder. 
  • het is niet uitgesloten dat u nog kunt genieten van deze wijn, ook al is hij ver over zijn (technisch) hoogtepunt heen; het kan ook een (zure) ontgoocheling zijn; 
  • deze wijn heeft geen enkele waarde meer in het handelscircuit en evenmin in de wereld van wijnverzamelaars; als het gaat om de versie 'Vieilles Vignes' dan is deze wijn waarschijnlijk in 1991 gekocht voor rond de € 6,50
 • de Château Vieux Braneyre, 1983: 
  • dit Château is van naam veranderd en heet nu Château Gugès; ook wordt er nu geen wijn meer gemaakt onder de oude naam, alhoewel men dat daar nog wel enkele jaren gedaan heeft; 
  • het is een eenvoudige Bordeaux-wijn uit het deel ten westen van de stad Bordeaux, in de Haut-Médoc, ongeveer op de grens van de fameuze wijnregio's Pauillac en Saint-Estèphe. 
  • het jaar 1983 was een heel gemiddeld jaar dat al heel lang drinkbaar is, alleen de hoogste wijnen, zoals grand cru's uit de beide genoemde appelations waren enigszins de moeite waard om te bewaren, maar een 'gewone' Haut-Médoc is dat niet of nauwelijks; deze wijn had allaang op 'moeten' zijn; grote kans dat de wijn al 'om' is en geen drinkplezier meer geeft.
 
 
 
 
 

 

Heeft u ook een vraag? Mail naar info@vinootschap.nl

Naar boven


Voor het laatst bijgewerkt op 11 juli 2008   Reageren? info@vinootschap.nl