Wijnadvies bij de vraag over de twee flessen van Oma
Vraag:
Beste Vinootschap,
Ik heb 2 flessen wijn gekregen uit de wijnkelder van mijn oma.
Graag had ik geweten wat deze waard zijn.
Eén fles uit het jaar 1964, de andere van het jaar 1988. Zie de foto's voor meer info.
Groetjes 

Antwoord/advies
Geachte mevrouw,

 in reactie op uw vraag kan het antwoord héél kort zijn: namelijk 'niets'.

In het algemeen wordt wijn geproduceerd om gedronken te worden 3 tot 5 jaar ná de oogst.
Hooguit 1 % van alle in de wereld gemaakte wijnen heeft de capaciteit om langer bewaard te worden en in de bewaarperiode ook beter en waardevoller te worden.
En ook dan nog is er een grens aan bewaarbaarheid en waarde: in een heel enkel zéér uitzonderlijk geval is een wijn uit de beginjaren 60 nog drinkbaar en of waardevol.
De drinkbaarheid is ook niet makkelijk te beoordelen, omdat mij niets bekend is van de condities waaronder deze wijn bewaard werd.
En voor verhandeling van een waardevolle wijn is niet alleen dat essentieel, maar ook de aanwezigheid van een aankoopbewijs en liefst de oorspronkelijke kist.
Het is dus zeker niet zo dat 'alle' wijn beter wordt of waardevoller door deze te bewaren.

De Bordeaux Château Cazeau 1988 is van een niet onverdienstelijk wijngoed van ca 200 ha dat met name sinds 1986 met regelmaat in de prijzen viel.
Het ligt in het gebied genaamd Entre-Deux-Mers, op zo'n 60 kilometer ten zuidoosten van de stad Bordeaux.
De aanduiding Supérieur betekent slechts dat de wijn een iets hoger alcoholgehalte kan hebben.
Deze wijn is echter niet gemaakt en ook - nog steeds - niet van het niveau om zo lang bewaard te worden en gedurende deze tijd beter en of waardevoller te worden.
Ook in de tijd van aanschaf van deze wijn lag de prijs waarschijnlijk 'slechts' rond de 8,50.

De Roc de Lussac, Saint-Emilion 1964 is van een kleiner wijngoed in de omgeving van het dorpje Lussac, dat een ondergebied is van Saint-Emilion, een belangrijk kwaliteitswijngebied ten oosten van de stad Bordeaux.
De naam van dit wijnhuis komt nu vrijwel alleen nog voor in het Engelse supermarkt-segment; het is geen vooraanstaande naam in de wijnwereld.
Bovendien was in 1964 de technologische vaardigheid zowel in de wijngaard als in de wijnkelder onvergelijkbaar veel lager dan vandaag de dag; met name ook op het gebied van hygiëne en de correcte beoordeling van rijpheid van de druiven waardoor het op een wijngoed als Roc de Lussac niet mogelijk was om waardevolle 'bewaarwijnen' te maken.
Tot slot is bekend dat 1964 wel een redelijk wijnjaar was, maar er op veel plaatsen ook schade was door veel regen tijdens de oogsttijd. Onder die omstandigheden hebben alleen enkele tophuizen bewaarbare wijn gemaakt, maar ik schat niet in dat er van ook maar één wijnhuis uit 1964 een waardevolle wijn beschikbaar is gebleven.
Een wijn als deze is wellicht alleen interessant voor mensen die in 1964 geboren zijn, maar dan gaat om een aardigheidje en niet om de inhoud.

 
 

 

Heeft u ook een vraag? Mail naar info@vinootschap.nl

Naar boven


Voor het laatst bijgewerkt op 19 augustus 2015   Reageren? info@vinootschap.nl