Wijnadvies bij de vraag over Griet
Bij de Vinootschap krijgen we de meest uiteenlopende vragen.
En we weten heus niet op alles een antwoord. 
Soms weten we wel 'hèt' antwoord.
Want soms is het simpel (voor ons).
En soms komt iemand een geweldig stuk verder (door ons)
Maar soms weten we alleen maar wie het wèl weet. 
Of wáár het antwoord te vinden is (we onthouden veel en kunnen goed zoeken).

Advies is altijd maatwerk.
Het is nauwelijks bondig aan te geven waaruit ons advieswerk bestaat. 
Het is geen vast patroon, er is geen 'tool', geen vaste methode.
Als voorbeeld van waarmee we mensen helpen onderstaand een voorbeeld van de vragen dat op ons afkomt met het gegeven antwoord. 

Vraag:
Voor Kerstmis eten wij als hoofdgerecht "Griet". 
Deze vis willen wij in zijn geheel, dus met huid, bakken in de vispan. Of toch beter om te pocheren? 
Heeft u voor gebakken griet een wijnadvies. 
Elders op internet kom ik tegen chardonnay of pinot blanc.

Antwoord/advies
leuke vraag, griet is leuke vis. Op de huid bakken kan heel goed, je kan met deze vis van alles, ook bakken in de oven in een braadslee. 
Maar wat er bij gedronken kan worden is maar voor een deel afhankelijk van de vis en bereidingswijze. 
Minstens zo belangrijk is de keuze van ingrediënten die er deels bij gaan in het bakproces, als deels bij gaan op het bord. 
Als de griet 'droog' gebakken gaat worden kan een lichte wijn op z'n plaats zijn, net zoals een verfijnde witte bourgogne (dus chardonnay, want alle witte bourgogne is chardonnay). 
Maar als de griet in de braadslee wordt gebakken en wordt afgemaakt met crème fraîche (een gebruikelijke vorm in België en lekker recept) kom je op andere wijnen uit; ofwel een zwaardere witte bourgogne, danwel een stevige Elzasser (geen Riesling en geen Gewürztraminer, maar wel Pinot Blanc). 
Daarnaast speelt ook hoeveel u bereid bent aan de wijn uit te geven! 

In algemene zin, mijn persoonlijke voorkeur zou zijn: Indien droog, op de huid in de pan gebakken (waarvoor een grote pan nodig is), een mooie witte bourgogne zoals een Macon; ook een chardonnay uit bijv. de Languedoc kan heel prettig zijn, maar kies géén Chablis. 
Indien u geen chardonnay wilt is een droge witte bordeaux gewoon een goed alternatief. Indien vettiger gepresenteerd, op de huid gebakken, maar in de braadslee met wat wortelen meegesmoord en afgemaakt met crème fraîche, dan kan een krachtige chablis wel, maar daar moet je van houden; ook een stevige witte bourgogne kan erg mooi zijn (Meursault e.d.), maar is wel iets kostbaarder. 
Indien de griet wordt gestoofd of gesmoord, dan is ook te denken aan een Muscadet de Sèvre et Maine, een witte Loire wijn uit het uiterste westen (omgeving Nantes); ook hierbij past ene wat rondere chardonnay, zoals uit de Languedoc, of uit bijv. Chili of Zuid-Afrika. 

Bij alle bereidingen past n.m.m. ook goed een witte Gaillac; bij de droog gebakken uitvoering is ook mooi de nogal zelden aangeboden witte Châteauneuf du Pape; echt een verrassing voor veel mensen. 
Bij de gebakken uitvoeringen past ook een Pacherenc-du-Vic-Bilh, een witte wijn uit het gebied ten zuiden van de Jurançon, bijna op de grens met de Pyreneeën, dat we bijna alleen kennen van de rode Madiran-wijnen. 

Kortom: keuze genoeg, maar houd rekening met de 'bijgerechten' en kies voor een hoofdwijn bij een hoofdgerecht niet voor een te fris-zure wijn in de wintertijd. 
Overweeg ook een Spaanse wijn, zoals de Rueda; bijna bij alles lekker. 
Een Oostenrijkse Grüner Veltliner zou naar mijn mening als te zuur ervaren worden, alleen de heel kostbare versies (meer dan ? 25,-/fles) passen hierbij.
 
 

 
 
 
 
 

 

Heeft u ook een vraag? Mail naar info@vinootschap.nl

Naar boven


Voor het laatst bijgewerkt op 23 december 2008   Reageren? info@vinootschap.nl