Wijnadvies over Château Kirwan 1983
Vraag:
Beste Vinootschap, Wat fijn dat ik jullie website heb gevonden!
Voor mijn dertigste verjaardag heb ik een fles wijn gekregen uit mijn geboortejaar.
Die hebben mijn ouders voor mijn geboorte gekregen met het idee dat ze die op mijn 21e aan mij zouden schenken. Dat is dus negen jaar later geworden. In die tijd zijn ze vier keer verhuisd, maar hebben hem het grootste gedeelte in een koele donkere kelder kunnen bewaren.
Mijn vraag is: is er nog een kans dat deze wijn goed te drinken is? 
Het betreft een Chateau Kirwan Grand Cru Classé Margaux uit 1983.

Bij voorbaat dank voor uw reactie! 
 

Antwoord/advies
Geachte vraagsteller,

Wat een leuke en herkenbare vraag! 
Voor een deugdelijk antwoord spelen wel 3 punten een rol. 
1
Château Kirwan was en is een heel behoorlijk wijnhuis (èn wijnhandelsbedrijf); 
ik heb het (in 2003) eens bezocht en werd rondgeleid door en heb geproefd (2000, 1998 en 1996) mèt mede-eigenaar Mr. Schyler. 
Dus het eerste vertrekpunt is goed. 
2 
Het tweede punt betreft het oogstjaar: 1983 was geen bijzonder jaar; ook niet slecht, maar nu niet ècht een groot jaar om wijnen van te bewaren. 
Maar een geboortejaar is een emotionele goede reden en niet een kwalitatieve (commerciële) reden om wijn te bewaren. 
De Bordeaux-wijnen (waaronder Margaux) uit 1983 waren best heel aantrekkelijk om te drinken in de periode 1988 t/m 1994, maar nadien zijn ze waarschijnlijk in hun ontwikkeling stil blijven staan en, nu we al zo veel jaren verder zijn, waarschijnlijk achteruit gegaan, zelfs inmiddels tot aan 'dé-compositie' aan toe: de wijn begint uit elkaar te vallen, het eerst te merken doordat deze een heel drogend effect in de mond geeft, een erg zwakke neus heeft en geen complexiteit in de afdronk meer biedt. 

De wereldberoemde wijnkenner Michael Broadbent schrijft in 2002 over Kirwan'83: 
"Tasted in 1984, 1990 and 2000; not the best period for this Schröder & Schyler-owned château, but distinctly better dan nearby Château d'Issan, demonstrating that not all the 1983 Margauxs were brilliant. Now fully mature, but not offering a particularly interesting nose or taste. Not a bad drink." 
Dat klinkt dus maar half-positief; daarbij twee dingen: ik ken Michael Broadbent persoonlijk en acht zijn oordeel zéér hoog (en weeg dit dus zwaar) èn dit oordeel roept bij mij herinneringen op aan de kleine proeverij die ik in 2003 op Kirwan had: de wijn is netjes gemaakt, maar niet 'spannend', niet echt heel interessant. 
Zelf heb ik wel eens het idee: Kirwan is licht óvergewaardeerd; maar ja, wie ben ik? 
Anderzijds; bij goed proeven baseer je het oordeel sterk op drie fasen: 
a. de kwaliteit van het sap, de druivigheid; dat proefde Broadbent in 1984. 
b. de kwaliteit van de vinificatie; het resultaat van het proces om van druivensap wijn te maken; dat proefde Broadbent in 1990. 
c. de kwaliteit van de oudering, door het ontdekken van de mate waarin de componenten van de wijn met elkaar zijn versmolten; dat proefde Broadbent in 2000. 

3 
Laat ik er van uit gegaan dat de wijn inderdaad met liefde en zorg goed is bewaard; gemiddeld genomen koel en donker. Verhuizingen hebben daarop vrijwel nooit schadelijke invloed. 
Maar ondanks deze goede bewaarcondities (en zelfs ook indien het ging om professionele 'ideale condities') moeten we ons realiseren dat dit nooit een garantie is dat de wijn lang goed blijft, zeker niet voor 30 jaar. 
En natuurlijk is het ook zo dat wijn uit een kwalitatief gemiddeld oogstjaar door bewaren nooit een wijn wordt van het type 'topjaar' wordt. 
Als ik het anders samenvat en relativeer: (zoals ik in cursussen ook vaak in reactie op vragen aangeef:) 
"van alle wijn die in de wereld wordt geproduceerd is ca 98% bedoeld voor consumptie in de eerste 3 jaar na de oogst". 
En dan is in feite die 98% nog een krappe schatting; het zou best wel eens 99,8% kunnen zijn. 
Tegelijkertijd (en daar vul ik die opmerking vaak mee aan); "van alle gesprekken over wijn gaat 98% over de resterende 2% wijn". 

Dan punt 4 
Mijn advies: het bestaat uit twee delen. 

Deel 1 de kans is ècht aanwezig dat de wijn (nog) drinkbaar is, maar dat is een persoonlijke en professionele veronderstelling. 
U vindt hem mogelijk 'vreselijk' en had geheel andere verwachtingen, mede omdat u wellicht een ander referentiepunt heeft bij het drinken van Margaux, of Bordeaux in het algemeen; om maar niet te denken aan een referentie voor 'overjarige' wijnen. 
Ik realiseer mij tevens dat Bordeaux van na 2000 veel professioneler en (chemisch-technisch) beter wordt gemaakt, dan in 1983; toen had die wijn nog 10-15 jaar nodig om tot rijpheid en op drinkbaarheid te komen; dat neemt bij wijnen van dit niveau nu nog slechts 3-5 jaar. 
Bovendien heb ik een andere verwachting bij oude wijnen, want ik heb andere referenties voor mijn verwachting; dus wat u afkeurt kan ik perfect vinden. 
Als u er voor kiest de wijn te drinken geef ik daarbij een handvol tips: 
a. zet de fles een week van te voren recht-op in een koele ruimte 
b. zet er een betaalbare rode wijn naast, liefst een wijn die u kent en prettig vindt. 
c. serveer de wijnen bij hooguit 16ºC 
d. open de wijnen niet van te voren om hen zogenaamd 'lucht te geven'; dat kan de oudste in deze fase nu juist in een kwartier doen afbreken! 
e. open de flessen pas als iedereen klaar zit om er van te drinken en schenk de oudste voorzichtig uit in enkele glazen. (zorg dat iedereen 2 glazen heeft). 
f. ga de wijnen niet meteen 'walsen', de wijn niet laten rondzwenken in het glas, maar ga eerst ruiken en laat de wijn in het glas staan; ga na 2 minuten nog eens ruiken (merk het verschil); ga pas daarna licht 'walsen' en dan meteen wéér ruiken. dan pas komt het proeven. 
g. serveer géén stokbrood; de korst beschadigd (bekrast) het gehemelte en leidt er toe dat sommige smaakcomponenten in de beleving overheersen; een partje vers-geschilde appel brengt de mond veel beter tot rust. 
h. ga weer ruiken en dan pas proeven en merk hoe de wijn zich in minder dan 10 minuten in het glas al anders gaat voordoen; de temperatuur stijgt en waarschijnlijk valt de oude wijn vrijwel weg. 
Drink dan ook eens uit het glas met actuele wijn. 
i. bespreek met elkaar de beleving en ervaring en hanteer als gespreksinvalshoeken kleur, geur, smaak en algemene indrukken. 

Deel 2 
Overweeg serieus de fles niet te openen, maar juist gevuld en gesloten te bewaren, als zoete herinnering, maar kies een moment om dat te memoreren door met een kring van ouders/familie of vrienden andere (mooie) wijnen te drinken. 
Zet die Kirwan 1983 dan wel gewoon op tafel, om naar te kijken en bij te dromen. 
 

  Château Kirwan
Château Kirwan in de Margaux.

De vatenkelder van Château Kirwan

De vatenkelder van Château Kirwan. 
 
 
 

 

Heeft u ook een vraag? Mail naar info@vinootschap.nl

Naar boven


Voor het laatst bijgewerkt op 28 oktober 2013   Reageren? info@vinootschap.nl