Wijnadvies over Château Le Jurat 1995
Bij de Vinootschap krijgen we de meest uiteenlopende vragen.
En we weten heus niet op alles een antwoord. 
Soms weten we wel 'hèt' antwoord.
Want soms is het simpel (voor ons).
En soms komt iemand een geweldig stuk verder (door ons)
Maar soms weten we alleen maar wie het wèl weet. 
Of wáár het antwoord te vinden is (we onthouden veel en kunnen goed zoeken).

Advies is altijd maatwerk.
Het is nauwelijks bondig aan te geven waaruit ons advieswerk bestaat. 
Het is geen vast patroon, er is geen 'tool', geen vaste methode.
Als voorbeeld van waarmee we mensen helpen onderstaand een voorbeeld van de vragen dat op ons afkomt met het gegeven antwoord. 

Vraag:
We hebben al jaren een fles wijn in huis liggen en onze vraag is of deze nog te drinken is.
Het gaat om: Chateau Le Jurat uit 1995, Saint Emilion Grand Cru.

 
Antwoord/advies
Geachte vraagsteller,

het 'probleem' in uw vraag zit hem niet zozeer in de wijn (zie ook www.lejurat.com) want die is in z'n soort wel goed. 
Alhoewel het enerzijds wel een Grand Cru Classé is, zie je deze wijn (zeker in ons land) maar erg weinig; bovendien dateert de classering als Grand Cru Classé al uit de dertiger jaren van de vorige eeuw.
Het wijndomein is eigendom van een regionale pensioenverzekeraar uit de bouwwereld.

Het 'probleem' in uw vraag zit hem wel in het feit dat geheel onduidelijk is wat u bedoelt met de aanduiding "We hebben al jaren een fles wijn in huis liggen".
Want wat mag ik verstaan onder 'in huis liggen'?
Wáár ligt die wijn;

  • in een kelder (een echt koele tot koude) kelder?
  • een kelderkast onder de trap?
  • een wijnrekje in woonkamer of keuken?
  • bovenop een kast in de kamer?
  • op zolder?
En waar 'lag' de wijn voordat u hem kreeg?

De houdbaarheid (en drinkbaarheid) wordt geheel door dit soort aspecten bepaald.
Als de wijn al sinds bijv. 1998 vrij stabiel in een koele kelder ligt, is de wijn mogelijk nog drinkbaar, ook al is deze statistisch vrijwel zeker over z'n hoogtepunt heen.
Alle Saint-Émilion uit 1995 had als karaktertrek dat ze op fles vrij vroeg en snel doorrijpte, dus nu 17 jaar alleen nog ronduit aantrekkelijk is als ze onder ideale omstandigheden bewaard is gebleven.
Langer bewaren heeft geen enkele zin, ook niet in een perfecte kelder.

Als de bewaaromstandigheden afwijken van het ideaal, dan kunt u er vrijwel zeker van uit gaan (behoudens soms onverklaarbare uitzonderingen) dat deze wijn ' over de kop' is.
Indien u het wil proberen, dan raad ik u aan de wijn niet vooraf te openen om hem zogenaamd lucht te geven; dat werkt nu juist averechts.
Ik zou de wijn na opening direct voorzichtig uitschenken; mogelijk is ze de eerste 10 minuten nog redelijk aantrekkelijk, maar het verval is waarschijnlijk in het glas met een kwartier al merkbaar.

 
Het Château Le Jurat, één van de klassieke wijnhuizen op de rechteroever.

Een fles Le Jurat, zoals deze er thans uitzien.
 
 
 
 

 

Heeft u ook een vraag? Mail naar info@vinootschap.nl

Naar boven


Voor het laatst bijgewerkt op 18 december 2012   Reageren? info@vinootschap.nl