Wijnadvies over Château Margaux 1972
Bij de Vinootschap krijgen we de meest uiteenlopende vragen.
En we weten heus niet op alles een antwoord. 
Soms weten we wel 'hèt' antwoord.
Want soms is het simpel (voor ons).
En soms komt iemand een geweldig stuk verder (door ons)
Maar soms weten we alleen maar wie het wèl weet. 
Of wáár het antwoord te vinden is (we onthouden veel en kunnen goed zoeken).

Advies is altijd maatwerk.
Het is nauwelijks bondig aan te geven waaruit ons advieswerk bestaat. 
Het is geen vast patroon, er is geen 'tool', geen vaste methode.
Als voorbeeld van waarmee we mensen helpen onderstaand een voorbeeld van de vragen dat op ons afkomt met het gegeven antwoord. 

Vraag:
Ik heb al jaren een fles Chateaux Margaux grand cru classé uit 1972 liggen.
Ik heb eigenlijk drie vragen:

  1. is de wijn nog te drinken ?
  2. wat zou deze nu waard zijn ?
  3. welk(e) gerechten (vlees) passen het beste bij een dergelijke wijn?
Antwoord/advies
De wijn die u 'heeft liggen' is van grote naam en faam, maar naar ik vrees van de allerbelabberste kwaliteit. 
Ik heb er zelf ook nog een van dat jaar liggen; niet dat ik er hoge verwachtingen van heb, maar ik bewaar deze alleen omdat deze door mijn zusje aldaar is geplukt/geoogst. 

Ten eerste: het jaar 1972: dat staat bekend als armzalig; na een koud voorjaar en een late en dunne bloei en vruchtzetting volgde in de voorzomer enige aantrekkelijke warmte. Maar augustus was weer koud en nat, echter september en oktober waren redelijk warm. Een en ander resulteerde in het algemeen voor rode bordeauxwijnen in een oogst van veel fruit, dat echter vooral onrijp was. 
De Château Margaux heeft het onder die belabberde omstandigheden nog redelijk gedaan. 
Er resteerde een wijn met redelijk diepte en acceptabele zuren. 
Maar de grote wijnkenner Michael Broadbent gaf deze wijn in 2000 nèt twee punten op een schaal van 5 en noemde hem toen toch erg schraal. 
Inmiddels zijn we weer ruim 8 jaar verder, terwijl deze wijn met dit vertrekpunt v.w.b. kwaliteit, er absoluut niet beter op geworden kan zijn. 
Deze wijn was (naar omstandigheden) op z'n best aan het einde van de jaren '80 tot hooguit midden jaren '90; vanaf dat moment begon het verval. 

Hoe snel dat verval gaat hangt geheel af van de bewaaromstandigheden; als deze wijn de afgelopen 25 jaar stil en donker in een (professionele) kelder heeft gelegen waarin de temperatuur stabiel is en steeds tussen de 10 en 14º Celsius, dan is de ontwikkeling (nu dus negatieve ontwikkeling) op z'n traagst verlopen. 
Er is dan een kans dat er iets resteert dat nog redelijk aangenaam is om te drinken, maar waarschijnlijk al gedurende de maaltijd verder vervalt, door het contact met zuurstof in het glas. 

Als de bewaaromstandigheden anders zijn geweest dan hiervoor beschreven, dan is er geen reden om aan te nemen dat er nog iets prettigs uit de fles komt; althans niet iets dat ook nog maar enigermate lijkt op datgene dat voor Château Margaux enigszins tot de standaard behoort. 

U zult begrijpen dat de huidige waarde dan ook niet iets is om van onder de indruk te zijn. 
De wijn heeft zeker geen waarde voor de serieuze wijndrinker, want die kennen de slechte reputatie van 1972. 
Deze wijn is mogelijk van enige waarde voor de verzamelaar, die alle jaren op de plank wil hebben staan, maar het aanbod uit 1972 (en ook bijv. het vergelijkbare slechte jaar 1984) is groot en de prijs laag. 

De waarde van hoge wijnen, waartoe Château Margaux natuurlijk zeker behoort, wordt vooral bepaald door schaarste. 
Het aanbod en de prijsvorming van oudere wijnen verloopt geheel via de gespecialiseerde veilinghuizen. 
Als een veilinghuis een wijn uit 1972 in het verkoopaanbod opneemt is dat een uitzondering en dan nog alleen omdat ze over de goede bewaarcondities volstrekt zeker zijn. De veilingmeester kent dan de verkoper en diens kelder en de verkoper beschikt bijv. over aankoopbewijzen en de originele verpakking. 
Het gaat dan meestal ook alleen om een hele kist. 

Ik heb snel even in mijn bestand van veilingcatalogi gekeken: van het jaar 1972 komt Margaux niet voor; vergelijkbare wijnen brachten hooguit € 50,-/fles op, maar meestal minder, terwijl in 1972 de inkoopprijs 'en primeur' van Margaux toch al rond de ƒ 100,- heeft gelegen. 
Ter vergelijking: een heel goed jaar is 1982. Van dat jaar zijn vrij recent nog flessen verkocht waarvan de hamerprijs € 600,-/fles bedroeg; de koper moet daar dan nog ca. 20% kosten overheen betalen, terwijl de verkoper van die hamerprijs ca. 75% uitbetaald krijgt. 

Kortom: koester de herinnering aan degene die u deze fles bezorgde, maar laat hem dicht. 
 

 
Het fameuze Château Margaux, één van de mooiste wijnpaleizen in de Medoc.

Een ´flesje´ Margaux 2001, zal toch zeker voor rond de 600 euro over tafel gaan.
 
 
 
 

 

Heeft u ook een vraag? Mail naar info@vinootschap.nl

Naar boven


Voor het laatst bijgewerkt op 11 februari 2009   Reageren? info@vinootschap.nl