Wijnadvies
Bij de Vinootschap krijgen we (vrijwel wekelijks) de meest uiteenlopende vragen.
En we weten heus niet op alles een antwoord. 
Soms weten we wel 'hèt' antwoord.
Want soms is het simpel (voor ons).
En soms komt iemand een geweldig stuk verder (door ons)
Maar soms weten we alleen maar wie het wèl weet. 
Of wáár het antwoord te vinden is (we onthouden veel en kunnen goed zoeken).
Ook op social media zijn groepen en platforms van wijnliefhebbers.
Volg ons op bijv. LinkedIn.
Klik hier voor een voorbeeld van een reactie op zo'n wijnvraag.

Advies is altijd maatwerk.
Het is nauwelijks bondig aan te geven waaruit ons advieswerk bestaat. 
Het is geen vast patroon, er is geen 'tool', geen vaste methode.
Maar toch.
Heel vaak krijgen we een opgave van één of meerdere flessen die de vraagsteller 'bij opruimen heeft gevonden', of 'tevoorschijn zijn gekomen bij de verdeling van een erfenis' en men nu wil weten of die wijn nog te drinken is en meestal ook wat die wijn nu waard is.

Houdt er in het algemeen rekening mee dat 99% van alle wijn die in de wereld gemaakt wordt, bestemd is om gedronken te worden tussen 2 en 5 jaar na de oogst.
Het probleem dat dan overblijft is dat 99% van alle 'verhalen' over wijn alleen betrekking hebben op die éne resterende procent.
Anders gezegd: er is er maar héél weinig wijn die geschikt is om te bewaren en die bij die bewaring ook nog beter wordt. 
Dat lukt bovendien alleen als die wijn altijd liggend bewaard wordt in een kelder met een stabiele temperatuur van ca 10ºCelsius.
En of een wijn die zo bewaard is ook waarde heeft? In de wat overspannen markt van grote wijnen moet je dan eigenlijk niet komen met één enkele fles, maar met een complete kist van 12 flessen (mèt kist) en liefst ook nog met een aankoopbewijs. 
Enkele flessen hebben alleen handels- of verzamelaarswaarde als het gaat om ècht heel bijzondere wijnen van 1962 of eerder.

Heeft u een adviesvraag? Kijk dan eerst hieronder of uw vraag vergeklijkbaar is met een van de hieronder weergegeven vragen.

Als voorbeeld van waarmee we mensen helpen onderstaand een overzicht van het soort vragen dat op ons afkomt.

  • Beste Vinootschap,

  • Ik heb 2 flessen wijn gekregen uit de wijnkelder van mijn oma.
    Graag had ik geweten wat deze waard zijn.
    Eén fles uit het jaar 1964, de andere van het jaar 1988. Zie de foto's voor meer info.
    Groetjes 

    Ons antwoord/advies
     

  • Sinds het opruimen van de boedel ons overleden moeder heb ik de volgende wijnen in mijn bezit en graag wil ik weten of deze nog te drinken zijn of eventueel kunnen verkocht worden als top wijnen. 

  • Bij voorbaat dank voor uw reactie.

    Ons antwoord/advies
     

  • Beste Vinootschap, 

  • Wat fijn dat ik jullie website heb gevonden!
    Voor mijn dertigste verjaardag heb ik een fles wijn gekregen uit mijn geboortejaar.
    Die hebben mijn ouders voor mijn geboorte gekregen met het idee dat ze die op mijn 21e aan mij zouden schenken. Dat is dus negen jaar later geworden. In die tijd zijn ze vier keer verhuisd, maar hebben hem het grootste gedeelte in een koele donkere kelder kunnen bewaren.
    Mijn vraag is: is er nog een kans dat deze wijn goed te drinken is? 
    Het betreft een Chateau Kirwan Grand Cru Classé Margaux uit 1983.
    Bij voorbaat dank voor uw reactie! 

    Antwoord/advies aan de vraagsteller
     

  • We hebben al jaren een fles wijn in huis liggen en onze vraag is of deze nog te drinken is.

  • Het gaat om: Chateau Le Jurat uit 1995, Saint Emilion Grand Cru.
    Zie onze reactie aan de vraagsteller.
     
  • Ik heb al jaren een fles Chateaux Margaux grand cru classe uit 1972 liggen.

  • Ik heb eigenlijk drie vragen:
    1. is de wijn nog te drinken ?
    2. wat zou deze nu waard zijn ?
    3. welk(e) gerechten (vlees) passen het beste bij een dergelijke wijn?
    Zie onze reactie aan de vraagsteller.
     
  • Welke wijn drink ik bij:

  • - Wildbouillon, van een raviolli gevuld met een farce van wild
    - hertje met rode kool en knolselderijpuree
    Zie onze reactie aan de vraagsteller.
     
  • Voor Kerstmis eten wij als hoofdgerecht "Griet". Deze vis willen wij in zijn geheel, dus met huid, bakken in de vispan. Of toch beter om te pocheren? Heeft u voor gebakken griet een wijnadvies. Elders op internet kom ik tegen chardonnay of pinot blanc.

  • Zie onze reactie aan de vraagsteller.
     
  • Ik heb een paar wijnen in de kelder liggen waarvan ik zou willen weten of ze nog drinkbaar zijn en wat de waarde is t.w.:

  • Avignonesi, Vino Nobile di Montepulciano 1999
    Chateaux Cazals Viel Saint-Chinian 1989
    Chateau Vieux Braneyre 1983
    Zijn deze wijnen nog drinkbaar en wat is ongeveer de waarde?
    Zie onze reactie aan de vraagsteller.
     
  • Ik heb een fles Chateau Dauzac1985 Margaux Grand Cru Classé 1855. 

  • Is deze wijn nog drinkbaar en wat is ongeveer de waarde van deze fles?
    Zie onze reactie aan de vraagsteller.
     
  • Heeft u voor mij een wijnadvies bij een voorgerecht met de ingrediënten rucola, granny smith, parmezaanse kaas, olijfolie?

  • Zie onze reactie aan de vraagsteller.
     
  • Ben opzoek naar een hele zachte witte droge wijn. Wie adviseert mij s.v.p.

  • Zie onze reactie aan de vraagsteller.
     
  • Welke wijn kan ik het beste drinken bij de chocoladetaart die ik maak voor mijn jarige man?

  •  
  • Ik heb hier een oude fles met een beschadigd etiket; ik kan nog net lezen dat hij uit 1949 is en er staat Barsac op; de inhoud heeft een vreemde kleur tussen goud en roze in. Wat is dat en is dat om te drinken of moet ik het weggooien?

  •  
  • Ik heb op een website gezien dat op een veiling binnenkort een wijn wordt verkocht die de lievelingswijn van mijn man is. Deze is uit ons trouwjaar. Nu wil ik daar best een paar flessen van kopen, maar hoe gaat zoiets? Wat mag zoiets kosten? Wat komt er nog aan kosten bij? En als allerlei andere mensen die wijn nu ook willen kopen, dan wordt het toch veel te duur? Heeft u daar ervaring in? Kunt u niet voor mij naar die veiling gaan?

  •  
  • Van mijn grootvader heb ik de wijnkelder geërfd; het zijn wel 80 flessen, maar ik weet er niets van. Nu wil ik zelf een wijnkelder gaan inrichten. Waar moet ik op letten?

  •  
  • Ik heb hier een pomerol uit 1982, mooie grote fles. Wat is die op de veiling waard?

  •  
  • Ik heb een kelder met veel wijn, maar het is er steeds veel te warm. Kunt u berekenen welke koelcapciteit er nodig is om de kwaliteit mijn wijnvoorraad goed op peil te houden?

  •  
  • Waar kan ik iets leren of lezen over Oostenrijkse wijn; ik heb het laatst in mijn vakantie gedronken en het smaakte helemaal niet naar antivries, waar mijn vader het over had.

  •  
  • Ik krijg in de post een aanbieding voor een 'top-wijn', ze schrijven dat het een volbloed châteauneuf-du-pape is. Dat zijn toch dure wijnen? Deze kost maar 6,95 per fles; en er staat op de foto in de folder niet eens een jaar op het etiket. Moet ik daar op in gaan?

  •  
  • De wijnwinkel bij mij in het dorp heeft buiten een reclamebord staan met 'pracht-bordeaux uit Zuid-Afrika'. Wat moet ik me daarbij voorstellen?

  •  
  • Ik wil van mijn bonus een wijnkelder gaan beginnen en zo elk jaar een pittige nieuwe aankoop voor mijn wijnkelder doen. Dan heb ik wat leuks in huis als we later veel geld kwijt zijn aan kinderen. Heeft u een lijstje wat ik moet kopen of een schema hoe ik een wijnverzameling opbouw en waar ik op moet letten?

  •  
  • Mijn schoonvader is overleden; die heeft al heel veel jaren een mooie wijnkelder; mijn schoonmoeder wil nu naar een flatje en wij kunnen dat allemaal niet opdrinken en ik weet ook niet of ik het wel lekker vind. Maar wij weten ook niet of het nog goed is en of het wat waard is. Wat kost het als we u vragen die kelder te inventariseren en ons een advies over de verkoopprijs te geven?

  •  
  • Ik dronk gisteren een witte wijn die heel anders smaakte dan de witte wijn die ik meestal bij de supermarkt koop en die mij best goed bevallen. Deze wijn was niet zoet of bitter  en ook niet zuur, maar toch wel erg anders. Ik moest er aan wennen, maar het was niet vies. Kan dat kloppen? Op het etiket stond zoiets als Pessac en hij was geloof ik uit 1998.

  •  
 
 
 


 
 


 
 


 
 

Heeft u ook een vraag? Mail naar info@vinootschap.nl

Naar boven


Voor het laatst bijgewerkt op 19 augustus 2015   Reageren? info@vinootschap.nl